studentenkamerGa je studeren en ben je op zoek naar een studentenkamer? Heb je al veel gezocht en wordt alles net voor je neus weggekaapt? Op dit moment is er namelijk een landelijk tekort aan studentenwoningen in vrijwel heel Nederland. Daardoor kan de jacht op een studentenkamer erg frustrerend zijn. Zeker in steden als Delft, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is het soms onmogelijk om bij de start van de studie aan een studentenkamer te komen. In veel gevallen zijn er zelfs wachtlijsten van meer dan een jaar.

Inwonen bij een Hospita

Opdrachtplaats werkt tegenwoordig veel samen met hospita’s om het studentenhuisvestingsprobleem aan te pakken. Dit zijn gastvrouwen/heren die één of meerdere kamers in zijn/haar woning over hebben die verhuurd kunnen worden. Er zijn namelijk heel veel alleenwonende mannen en vrouwen die een woning graag delen voor de gezelligheid of om zo wat gemakkelijker rond te kunnen komen. Ook zijn er veel ouderen in de grotere steden die meerdere kamers niet meer gebruiken en graag iemand inwonend zouden willen hebben. Het voordeel van het wonen bij een hospita is dat de tarieven een stuk gunstiger zijn in verhouding tot studentenkamers.

Het nadeel is echter wel dat een hospita vaak veel strengere eisen stelt dan dat er in een studentenwoning wordt gesteld. De kamers van de hospita staan dus ook meestal niet online en de student wordt aan de hand van een persoonlijk gesprek uitgekozen. De ruimtes zijn vaak weggelegd voor de wat serieuzere studentes, want er mogen in sommige gevallen geen vrienden of vriendinnen worden uitgenodigd. Bovendien dient de kamer en het woongedeelte zeer schoon en netjes gehouden te worden. Ook mag er op geen enkele wijze geluidsoverlast ontstaan door de student.

Studentenwoningen

StudentenwoningenHet voordeel van het huren van een studentenkamer via Opdrachtplaats is dat u niet met meerdere tussenpersonen te maken heeft. De studentenkamers in alle grote steden worden namelijk rechtstreeks vanuit de verhuurder aan ons aangeboden. Doordat wij de eerste partij zijn die de studentenwoningen aangeboden krijgen, bent je er van verzekerd dat je er als eerste bij bent. Bovendien ben je verzekerd van de beste prijs, omdat Opdrachtplaats alle studentenkamers via het puntensysteem dat door de Overheid is opgesteld naloopt. Hierdoor is de huurder er dus van verzekerd dat er nooit teveel wordt betaald en de verhuurders zich aan de wettelijke voorschriften die zijn opgelegd houden.

Wat kost een studentenkamer

De prijs van een studentenkamer is geheel afhankelijk van de faciliteiten die in de studentenkamer aanwezig zijn. Betaal ik niet te veel voor mijn studentenkamer? Is een vraag die veel studenten zich afvragen. Aan de hand van onderstaand puntensysteem kan je gemakkelijk uitrekenen of je niet teveel betaald. De kosten van een studentenkamer zijn geheel afhankelijk van hoe men wilt wonen. Kies je voor een kamer met een gezamenlijke keuken en een eigen badkamer of neem je ook genoegen met een gezamenlijke douche? Ga je liever in de binnenstad wonen of kies je liever voor een studentenflat. Hieronder volgt een overzicht van de onderdelen die meewegen bij het kiezen van een studentenkamer.

 • Het aantal m2 van de studentenkamer en het aantal m2 van de gedeelde ruimte.
 • Is er centrale verwarming aanwezig of een gaskachel of zijn hier mogelijkheden voor
 • Heeft de student een eigen keuken of is er een gezamenlijke keuken
 • Is er een eigen toilet of is deze gemeenschappelijk
 • Is er een eigen douche of bad of is deze gemeenschappelijk
 • Is er een tuin aanwezig
 • Eigen wastafel of is het een gemeenschappelijke wastafel.

Aan de hand van het puntensysteem kan dus zo gemakkelijk de maximaal te betalen huurprijs worden uitgerekend.  Reken zelf aan de hand van het puntensysteem de maximale huurprijs van uw kamer uit.

Ook kunnen er extra punten aan de kamer worden toegekend wanneer er bijvoorbeeld een vaatwasser aanwezig is of een bergingsruimte voor een fiets e.d.

Ook kunnen er punten worden afgetrokken indien er sprake is van geluidsoverlast bij bijvoorbeeld studentenwoningen langs het spoor of wanneer er in het huis niet gekookt mag worden. Ook kunnen er punten worden afgetrokken wanneer u op de 5e verdieping of hoger zit zonder lift.

In welke steden is Opdrachtplaats.nl actief?

Opdrachtplaats verhuurd kamers in 67 steden waar een opleiding gevolgd wordt. In de grootste studentensteden is Opdrachtplaats zeer actief, zoals in Delft, Rotterdam, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Wageningen, Enschede, Groningen, Nijmegen, Tilburg, Breda, Eindhoven, Maastricht en Utrecht.

Ook buiten deze studentensteden kan men bij Opdrachtplaats terecht voor studentenkamers, studentenflats en studentenwoningen. Dit zijn hoofdzakelijk omliggende plaatsen nabij grote steden. Veel hospita’s bevinden zich namelijk ook buiten de stad. Zeker in studentensteden als Delft, Rotterdam en Den Haag waar er een groot te kort is aan studentenkamers worden veel omliggende plaatsen voorzien van studentenhuizen.

Veilig wonen in mijn studentenwoning

 • Zorg voor rookmelders op de kamer.
 • Wonen er meer dan vier studenten in de woning dan dienen er extra veiligheidsvoorschriften te worden nageleefd. Door de verhuurder dient er een gebruiksmelding te zijn doorgegeven aan de brandweer.
 • Zijn vluchtroutes niet gebarricadeerd door fietsen, vuilniszakken e.d.
 • Zijn er blusmiddelen aanwezig in de kamer.
 • Of de cv installaties zoals geiser, gaskachel jaarlijks zijn onderhouden.

Recent verhuurde kamers

woning-amsterdam

€ 420,00
A’dam – 13 m2

woning-delft

€ 385,00
Rotterdam – 23 m2

Studentenwoningen

€ 275,00
Rotterdam – 16 m2

woning-Rotterdam

€ 485,00
Delft – 21 m2